Domácí máslo ze smetany Krajanka

Doba přípravy:

20-30 min

Co bude potřeba?

2 kelímky 33% smetany ke šlehání

Postup přípravy:

Vylijte dva kelímky smetany do nádobky a začněte šlehat pomocí metliček nebo tyčového mixéru. Po minutě šlehání by se měla vytvořit šlehačka. Opakovaným ponořováním mixéru se stále více bude vylučovat podmáslí. To se dá dále využít, například na zadělávání chleba, je ale zdravé i na pití. Jakmile se Vám bude zdát máslo dostatečně hutné, vyklopte je a podmáslí slijte.  Pak hroudu másla hněťte pod proudem studené vody na prkénku, aby se vyloučily zbytky syrovátky. To vše třikrát. Ideální je, když z másla nakonec už vychází jen čistá voda. Máslo je výborné čisté na jakémkoliv pečivě, ale dá se využít i při vaření.